5c595eb8f1050.jpg

MYOFASCIALE THERAPIE

Myofasciale therapie is een vorm van behandelen van pijnen die hun oorzaak vinden in een problematisch functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, Trigger Punten (TP) genoemd. Deze kunnen pijnen veroorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken.

Dry needling is een van deze specifieke technieken waarbij een zeer dunne naald (vgl acupunctuurnaald) door de huid in een 'triggerpoint' van een spier wordt gestoken. Deze techniek is effectief voor de behandeling van acute of chronische myofasciale pijn ('spierpijnen'). Myofasciale pijn is een veelvoorkomende klacht, mogelijke oorzaken: trauma, foutieve houding, repetitieve bewegingen, overbelasting, emotie & stress. 

Dry Needling staat niet alleen, maar wordt bij ons altijd als een aanvullende therapie gebruikt. Een lokaal verbeteren van de spierkwaliteit naast het holostisch behandelen van de rest van het lichaam. Niet enkel de klacht, maar ook de oorzaak wordt bij ons aangepakt! 

Indicaties (wanneer kan dry needling helpen voor jou):

- pijnklachten in het verloop van een spier

- de spierpijn kan herkenbaar opgeroepen worden bij een bepaalde druk of beweging

- duidelijke spierknoop in de spier

- pijn verminderd bij subtiel & zacht stretchen of warmte

- de pijn vermindert bij een lichte activiteit van de spier

- de pijn verergert bij overdreven rekken van de spier

- de pijn verergert bij koude, vocht en stress

De wetenschappelijke uitleg:

Dry Needling is niet te verwarren met acupunctuur, maar is een wetenschappelijk onderbouwde behandelingsvorm voor myofasciale pijn. Dry staat voor het feit er niets wordt ingespoten tijdens het prikken.

Tijdens de therapie zullen 'triggerpunten' in de spier aangeprikt worden. Deze triggerpoints zijn gevoelige drukpunten in een spier die bij provocatie een uitgesproken, herkenbaar pijnpatroon zullen teweeg brengen. 

Drukpunten ontstaan door een dysfunctie ter hoogte van de motorische eindplaat, de calcium ionen die zorgen voor een contractie van de spiervezels worden niet meer opnieuw opgenomen. De spiervezels blijven dus samengetrokken. De oorzaak hiervan is multi-factorieel (constante contractie, stress, foutieve houding, overbelasting,...). Met behulp van de naald gaan wij, op microscopisch niveau, schade aanbrengen zodat het lichaam zichzelf kan herstellen en de spierfunctie opnieuw geoptimaliseerd wordt.

 

Indicaties

- schouderpijn (vb: schouderverkalking)

- tennis- of golfersellenboog

- kniepeesontsteking (jumpers knee)

- shin spints/tibiaal stress syndroom

- pijn aan de achillespees

- hielpijn (hielspoor)

- chronische nek-, schouder- & rugpijn

- spanningshoofdpijn

- spierspanning veroorzaakt door pijnlijke spierknobbels (trigger points)

- patellaire tendinopatie

- myofasciaal pijnsyndroom

- ....