top of page
  • Foto van schrijverCéline Van Ballart

Mijn baby heeft een voorkeurshouding, wat nu?

Bijgewerkt op: 2 mei 2020


Als jou baby ook altijd met zijn hoofdje naar dezelfde kant ligt, heeft hij een voorkeurshouding. Dit op zich is niet gevaarlijk, maar kan wel op langere termijn afplatting van de schedel geven. Op lange termijn kan er ook een invloed zijn op de motorische ontwikkeling, het duurt vaak langer voor hij de

ander kant leert ontdekken.

Tijdens de eerste 3maanden van zijn leven loopt je baby het meeste risico op een afgeplatte schedel. Het is dus belangrijk om hier dus tijdig iets aan te doen.

Naar de osteopaat

Als je merkt dat je baby een voorkeur heeft is het zeker eens aan te raden langs de osteopaat te gaan. Deze gaat dan kijken naar de bewegelijkheid van voornamelijk de nekwervels en de weke structuren errond (oa spieren). Verder gaat de osteopaat ook het volledige lichaam van je baby nakijken, en ervoor zorgen dat je kindje zo optimaal kan groeien en ontwikkelen.

Thuis oefenen

Ook zelf kan je helpen om de voorkeurshouding te verhelpen door een aantal makkelijke oefeningetjes die je tijdens het verzorgen en spelen kan doen.

Tips voor het slapen:

Leg je baby afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts als je hem in bed legt. Wanneer je kind een voorkeurshouding naar links of naar rechts heeft, draai het hoofdje dan regelmatig naar de niet-voorkeurszijde. Wissel het liefst bij elk slaapje. Gebruik als geheugensteun bijvoorbeeld een zakdoek die je links of rechts aan het ledikantje of de wieg knoopt.

Draait je baby zijn hoofd toch steeds naar de voorkeurskant? Misschien is aan die kant van de kamer iets aantrekkelijks te zien is (licht van buiten, een muziekmobiel).

Een mobiel kun je verplaatsen. Indien het een raam is dat de aandacht trekt kan je altijd het bedje andersom plaatsen.

Zo stimuleer dat je kind van houding wisselt, zonder dat je het hoofdje van je baby hoeft te draaien.

Tips voor tijdens het spelen:

Het is belangrijk dat je baby de spiertjes in zijn nek aan beide kanten leert gebruiken. Daarom moet hij zelfstandig en actief naar beide kanten kunnen draaien. Probeer hem jou, of een speeltje, te laten volgen. Hierbij is het belangrijk dat hij naar beide kanten goed doordraait.

Een aantal voorbeeldjes:

- Als je naast je baby op de grond of op bed gaat liggen en hem naar jou laat kijken dan liggen jullie als het goed is alle twee met je wang op de grond. Dit kan je aan beide kanten doen zodat hij een goede bewegelijkheid, naar zowel rechts als links, in zijn nek krijgt.

- Leg je baby minimaal drie keer per dag op zijn buik. Doe dit alleen als hij goed wakker is en blijf er altijd bij. Start hier in de eerste weken al mee. Dit is goed voor zijn motorische ontwikkeling, want de buikligging is actiever dan de rugligging. De nekspieren worden hier sterker van en oefent hij zo naar links en naar rechts te kijken.

In het begin is één tot vijf minuten per keer voldoende. Breid dit uit naar zo’n drie tot vijf keer per dag, twintig tot dertig minuten per keer.

- Leg je baby in de box en zorg ervoor dat hij licht- en geluidsprikkels van links en rechts krijgt. Zo draait hij automatisch zijn hoofd allebei de kanten op. Probeer wel de niet voorkeurskant meer te stumuleren, plaats bijvoorbeeld opvallend speelgoed aan de niet-voorkeurskant van de box.

Tips bij het dragen:

Probeer je baby afwisselend op je arm of schouder te dragen. Wissel daarbij zelf ook van kant. Je hebt vaak zelf ook een voorkeur dus dit is soms even wennen.

Ook is het goed om je baby af en toe op zijn buik op jouw onderarm te dragen (en dat helpt tegelijk ook bij krampjes). Zo heeft hij geen druk op zijn achterhoofdje.

Tips bij het voeden:

Neem je baby afwisselend op de linker- of rechterarm tijdens het voeden. Bij borstvoeding gebeurt dit al automatisch, bij flesvoedingvraagt het soms om wat oefening.

Tips bij het verschonen:

Ga bij het verzorgen en verschonen zo staan dat je kind naar de niet-voorkeurskant moet draaien om jou te kunnen zien.

Voor meer informatie mag je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen zowel via mail als telefoon.

bron: www.oudersvannu.nl/baby/ontwikkeling/voorkeurshouding/

251 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page