Stress is een reactie op alles waar je lichaam zich mentaal of fysiek bedreigd door voelt. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam om te kunnen gaan lopen bij een gevaarlijke situatie. Bijvoorbeeld: een wolf die voor jouw staat in het bos. Je lichaam gaat daarop reageren door je hartslag omhoog te doen gaan, je bloeddruk te laten stijgen en meer bloed naar je spieren te laten gaan zodat je heel alert wordt, een zogenaamde adrenaline rush. Die zorgt ervoor dat je heel snel kan reageren op dingen die jij als gevaarlijk ervaart.
Emotionele stress zoals bv druk op het werk/school/prive, problemen binnen het gezin,... zorgen voor exact dezelfde reactie in je lichaam. Het verschil is dat je nu niet echt moet gaan lopen voor het gevaar en het dus moeilijker is om tot een punt van non-stress te komen. Deze situatie leid dus sneller tot chronische stress.
Het eerste, de wolf in het bos, is dus eerder een vorm van acute stress. Een natuurlijke, adaptieve respons en dus eigenlijk ook helemaal geen probleem. Chronische stress daarentegen houdt in dat je permanent in die adrenalinetoestand leeft. Je hebt vaak last van een te hoge bloeddruk, te hoge hartslag en moeite om de slaap te vatten.
Die chronische stress ontstaat omdat we dus te weinig weten te ontspannen, omdat we te weinig rusten. We luisteren te weinig naar de signalen in ons lichaam en drukken vaak veel te laat op de pauzeknop. Burn-out is iets dat in deze tijd heel veel voorkomt, dit omdat we in een tijdperk leven van altijd maar moeten: je moet presteren op je werk, je moet hoge punten halen, je moet sporten, je moet gezond eten,...
Het is heel slecht voor je lichaam om in deze permanente stresstoestand te leven. Gezond zijn wordt vaak beschreven in termen van voeding, beweging, slaap, niet roken. Stress wordt vaak als laatste puntje aangehaald terwijl dat dé factor is die een invloed heeft op al de rest. Als jij gestresseerd bent, ga je vaak veel meer of minder eten. Je gaat ook veel minder beweging omdat je daar geen zin in hebt en je gaat veel slechter slapen omdat je aan het piekeren bent.
Belangrijk dus om het stress-niveau in je leven te gaan verlagen. Vergelijk het een beetje met een emmer die onderaan een kraantje heeft. Alles wat je stress bezorgt gaat ervoor zorgen dat de emmer volloopt (energienemers). Alles van ontspanning gaat ervoor zorgen dat deze, via het kraantje, terug wat leegloopt (energiegevers). Is de balans zoek, dan gaat de emmer overlopen, dit is dan vaak de moment dat je, figuurlijk, tegen de muur loopt. Dit kan dan aanleiding geven tot allerlei fysieke en emotionele klachten. Wanneer dit gebeurt is het sterk aan te raden hulp te zoeken. Dit kan gaan van iemand in je dichte omgeving tot professionele hulp van bv een psycholoog.
10 tips om stress te verminderen
‘s Ochtends tijd maken voor jezelf Probeer het eerste uur nog niet te veel naar je gsm te kijken, al die prikkels doen je stresslevels al direct de hoogte in gaan. Eet een rustig ontbijt, ga wandelen, doe wat stretchoefeningen,... Doe iets waarbij jij het idee hebt dat je energie krijgt om aan je dag te beginnen.
Tijd maken voor mindfulness. Meditatie maakt gelukkiger en beschermt tegen stress. Je leert je aandacht te focussen op zo’n manier dat je negatieve gedachten en stress je niet meer onderuit halen. Je bekijkt de dingen vanuit een ander perspectief. Het is een proces dat je moet leren door het te oefenen. Hou vol, ook al lukt dit niet van de eerste keer. Gebruik hiervoor bv de app: headspace
Tijd maken voor dankbaarheid. Maak elke dag tijd om een aantal zaken op te schrijven waarvoor je dankbaar bent, van die kleine gelukjes. Dit geeft dat je meer aandacht gaat besteden aan het positieve.
Minder met je smartphone bezig zijn. Zet om te beginnen al eens al die notificaties uit, zo kan je zelf beslissen waneer je een bepaalde app wel of niet opent.
Meer bewegen. Bewegen zorgt letterlijk voor ontlading. Remember de vergelijking met de beer in het park vs. emotionele stress? Wel door te bewegen ga je al die opgekropte energie toch kwijt raken.
Leren grenzen stellen. Durf nee zeggen, zeker bv op het werk. Er zijn maar 24u in een dag, en een aantal daarvan zijn broodnodig om voor jezelf te zorgen. Niet eenvoudig, maar iets wat wel noodzakelijk is. Neem niet te veel hooi op je vork.
Regelmatig me-time inplannen. Plan af en toe een momentje in helemaal voor jezelf. Dit kan gaan van een uurtje sporten tot een ontspannend bad met een glaasje wijn.
Zorgen voor evenwicht tussen energiegevers en energienemers. Sommige zaken gaan je energie geven, andere gaan deze dan weer meer opgebruiken. Uiteraard zijn energienemers niet te vermijden maar probeer de balans toe doen overhellen naar meer energienemers.
Op tijd gaan slapen. Slaap dient voor zowel ons emotioneel als ons fysiek herstel. Een goede nachtrust is dus cruciaal!
De lat niet te hoog leggen. Geniet van wat je doet, spiegel je niet teveel aan anderen. Vermijd een teveel aan 'moetjes'. Je kan niet altijd overal in uitblinken ;)
Sources: getyourboost.be/6/ ;/nl.wikipedia.org/wiki/Stress
Comments