© 2016 Kine - Osteo Van Ballart Proudly created with Wix.com

Steun de erkenning van de osteopathie

March 24, 2016

 

 

Beste patiënt,

 

Als osteopaten vragen we een wettelijke erkenning, zodat niet iedereen die een bijscholing van een paar uur volgt, zich osteopaat mag noemen. Daarnaast zorgt een erkenning er ook voor dat iedereen die zich osteopaat noemt, in orde is met de wettelijke aspecten. Een erkenning krijgen betekent ook dat regelmatige bijscholingen verplicht worden. Dit kan de kwaliteit alleen maar ten goede komen!

Het dossier sleept al aan sedert 1999. Toenmalig minister Colla zorgde voor een kaderwet om osteopathie te erkennen als complementaire geneeskunde, onder meer door een wettelijke erkenning. De voorbije jaren hebben alle betrokken partijen (o.a. beroepsverenigingen, ministers, RIZIV en artsen) hard gewerkt aan een concrete invulling van de wet Colla. Op het moment dat alle partijen het eens waren en tot ondertekening wilden overgaan, trok Open VLD de stekker uit het dossier.

 

Het is ook nu Open VLD, met minister De Block op kop, die de erkenning wil koppelen aan een voorschriftplicht. Osteopaten zouden net als kinesisten enkel mogen uitvoeren wat de arts op het voorschrift zet. Voor u als patiënt betekent dit dat u niet langer de vrije keuze hebt om een osteopaat te raadplegen. Indien osteopathie voorschriftplichtig wordt, mogen wij u niet behandelen zonder voorschift.
Met andere woorden, als uw huisarts u geen voorschrift wil geven, begaan wij een overtreding als we u toch willen helpen! Indien u plots accute klachten hebt, dan zal u voortaan éérst langs de huisarts moeten voor een voorschrift. 

 

Als osteopaten vinden wij dat dit niet kan. Wij zijn van mening dat osteopatie thuishoort in de eerstelijnszorg. U hebt immers toch ook geen voorschrift nodig om een specialist te raadplegen? 
Als osteopathie eerstelijnszorg blijft, dan kan u ook in de toekomst direct een afspraak maken. Net zoals u bij plotse tandpijn ook rechtstreeks een afspraak kan maken met de tandarts.

Daarom is het zo belangrijk dat zoveel mogelijk patiënten onze eis tot erkenning als eerstelijnszorg mee tekenen. U kan ons steunen door de petitie te tekenen op www.osteopathie.be/nl/steun-onze-erkenning.

 

Alvast bedankt,

Céline Van Ballart

 

 

Please reload

Uitgelichte berichten

Ontspannen met ademhalingsoefeningen

April 6, 2020

1/7
Please reload

Recente berichten

October 22, 2018

Please reload

Archief