© 2016 Kine - Osteo Van Ballart Proudly created with Wix.com

5 tips tegen slapeloosheid

March 29, 2016

 Heb jij ook last van slapeloosheid? Ben jij ook, eens je in je bed ligt, opnieuw klaarwakker? Word je vaak wakker 's nachts? Voel jij je overdag dan ook moe? 

 

Wel wij hebben hier een aantal simpele tips die jou wel eens zouden kunnen helpen om een beter slaapritme te verkrijgen!

 

1. Een regelmatig slaappatroon
Een van de belangrijkste zaken om een juist slaapritme te krijgen is een regelmatig slaappatroon. Dit wil zeggen dat je altijd op ongeveer hetzelfde uur gaat slapen en weer opstaat, ook in het weekend! Uitslapen zorgt voor een verstoring van je bioritme & hersenfuncties.

 

2. Een goede slaapomgeving
De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 16°C en 20°C. Zorg er ook voor dat er voldoende zuurstof aanwezig is door de kamer regelmatig (lees: dagelijks) te verluchten. Ook belangrijk is een goede matras, lattenbodem & hoofdkussen; hierdoor zal je ook veel minder snel last krijgen van nek of rugklachten.

 

3. Vermijd elektronische toestellen
Probeer 's avonds zo veel mogelijk al die smartphones, tablets & laptops uit te laten.  Zeker als je al in je bed ligt. Deze schermen produceren namelijk blauw licht dat de aanmaak van melatonine verstoord. De aanmaak wordt verminderd waardoor jij weer wakker gaat worden. Heb je echter nood aan deze schermpjes installeer dan een app waardoor je scherm geel oplicht (vb: flux). Ook de laatste update van iOs bevat deze functie (beeldscherm & helderheid: night shift)

 

4. Juiste voeding & beweging
Door overdag minstens 20min wat aan lichaamsbeweging te doen, ga je je slaapkwaliteit bevorderen. Je lichaam is fysiek vermoeid. Excuses als geen tijd tellen niet, het is heel makkelijk: neem de trap ipv de 
lift, fiets of wandel naar de supermarkt, doe kleine work-outs 's avonds voor de tv,.... 
Kijk ook naar wat je eet, zeker tegen de avond. Eet zeker geen zware maaltijd net voor het slapengaan. Let er op dat je niet te veel cafeïne en suikers meer inneemt, deze zorgen ervoor dat je veel actiever wordt. 

(binnenkort zullen jullie hier ook work-out schema's en gezonde gerechtjes vinden, nog een excuus minder). 

 

5. Maak je hoofd leeg

Probeer voor je gaat slapen je hoofd volledig leeg te maken. Probeer niet te denken over wat je de komende, dagen, weken, maanden nog allemaal moet doen.

Een tip hiervoor: schrijf alles op, je to-do lijstjes, gevoelens,.... Zo vergeet je ze niet, maar moet je ze niet vasthouden in je hoofd en kan je 's nachts zorgeloos helemaal nergens aan denken.

  

 

 

 

Please reload

Uitgelichte berichten

Ontspannen met ademhalingsoefeningen

April 6, 2020

1/7
Please reload

Recente berichten

October 22, 2018

Please reload

Archief