top of page
praktijk-2.jpg

OSTEOPATHIE

Het verlies van beweeglijkheid in het lichaam kan leiden tot tal van uiteenlopende klachten zoals: nekpijn, hoofdpijn, lage rugpijn, pijn in de ledematen, peesontstekingen, spijsverteringsklachten, ademhalingsproblemen,...

Osteopathie is een geneeswijze die zich kenmerkt door een manuele aanpak van deze bewegingsbeperkingen. De osteopathie steunt op de principes dat de mens functioneert als een geheel en dat het lichaam over een zelfherstellend vermogen beschikt. Door de functie van het lichaam als een eenheid te herstellen beïnvloedt de osteopaat dit zelfherstellend vermogen.

 

In functie van leeftijd en lichaamsbouw zal de osteopaat de juiste technieken en handelingen aanwenden om op een comfortabele manier ten dienste te staan van de gezondheid van iedereen.

Onze Osteo stelt zich dus als doel  om jou de gezondheid te herstellen, te optimaliseren of te onderhouden. 

Hieronder vind je een aantal zaken waarvoor je zoal bij de osteopaat terecht kan. 

Verder raden wij ook iedereen aan 1-2 maal per jaar op controle te komen. Vergelijk het met een jaarlijks onderhoud van je auto. Door tijdig bewegingsverliezen in het lichaam op te sporen kunnen ergere klachten vermeden worden.

Indicaties

- rug- & nekpijn (arthrose, lumbago, ischias, discus hernia, spondylolisthesis, whiplash, scoliose,     torticollis, stijfheid, bewegingsbeperking,...)

- uitstralingspijn in armen of benen (lumbalgie, cervico-brachialgie)

- spier- & gewrichtspijnen (artritis ,arthrose, tendinitis, tenosynovitis, spierverrekkingen,...)

- hoofdpijn, aangezichtspijn, duizeligheid en/of evenwichtstoornissen, somatische tinnitus

- kaakgewrichtsproblemen (pijn, knarsen,...)

- maag-darmklachten

- Tennisellenboog, carpaal tunnelsyndroom, slapende handen, frozen shoulder, trapeziussyndroom,...

- terugkerende sportletsels 

- zwangerschapskwalen (bekkenklachten, rugpijn, misselijkheid,...)

- vermoeidheid, stress klachten

- ...

praktijk-4.jpg

OSTEOPATISCHE BEHANDELING

Een behandeling zal ongeveer 30min in beslag nemen. 

We beginnen telkens met een anamnese, zodat we ons een beeld kunnen vormen over de klacht.

Tijdens het eerste consult beginnen we met een uitgebreide vragenlijst over uw medische voorgeschiedenis, leef- en eetgewoonten. Dit zorgt ervoor dat de osteopaat zich een globaal beeld van de patiënt kan vormen. U mag altijd verslagen van dokters en radiografieën meebrengen.

Nadien gaan we verder met het osteopathisch onderzoek om de bewegingsverliezen die de klacht veroorzaken op te sporen. 

De osteopathische behandeling zal erop gericht zijn om de bewegingsverliezen, die de oorzaak zijn van de klacht, weer optimaal te laten functioneren. Hiervoor gebruikt de osteopaat manuele technieken die zich kunnen richten op het bewegingsapparaat, het orgaanstelsel en/of het craniosacrale systeem.

Hoe vaak u behandeld wordt, zal afhangen van uw klacht en van de bewegingsbeperkingen die gevonden worden. Over het algemeen zijn er 3 tot 5 behandelingen nodig om de klacht aan te pakken. Bij chronische klachten kan er overgegaan worden op een onderhoudstherapie van een aantal behandelingen per jaar. 

Indien nodig worden er ook oefeningen en advies meegegeven om thuis.

Na de behandeling wordt aangeraden de dag zelf geen grote fysieke inspanningen meer te doen. U kan meer last hebben van uw klacht gedurende 2 dagen. Dit is volstrekt normaal

freestocks-ux53SGpRAHU-unsplash.jpg

OSTEO BIJ ZWANGERSCHAP

Instabiliteit van het bekken, last van het staartbeen, de typische misselijkheid, nekklachten, hoofdpijn, ademhalingsmoeilijkheden,… het is maar een greep uit de klachten die je als zwangere vrouw kan hebben en waarbij de osteopaat kan helpen.

Met gerichte handelingen bevordert hij de doorbloeding en beweeglijkheid van het bekken, en gaat hij op zoek naar blokkades en verhoogde spierspanning die hij weghaalt. Dat zorgt voor meer beweeglijkheid en comfort. Dit zowel in de aanloop naar je zwangerschap, als tijdens en na de zwangerschap.

filip-mroz-oko_4WnoM98-unsplash_edited.j

OSTEO VOOR BABY'S & KINDEREN

Osteopathie is er voor alle leeftijden, ook voor de allerjongste. 

Voor ieder kindje is het eigenlijk altijd goed om rond de periode van 1maand eens langs te komen, ook al is er niet direct een probleem merkbaar. Vaak kan via deze weg problemen met de groei en zelfs soms de ontwikkeling vroegtijdig opgemerkt worden. 

Een jaarlijkse check-up bij kinderen, zeker als ze in de groei zijn is altijd een goed idee. Via deze weg kunnen we ervoor zorgen dat de ontwikkeling mooi symmetrisch verloopt. Ook kunnen we eventuele klachten aan spieren of gewrichten die tijden de groei ontstaan op deze manier verhelpen. 

Osteopathie kan ook ondersteunend werken bij een orthodontische behandeling. Door een optimale beweegelijkheid van kaak & aangezicht zal er vaak sneller resultaat zijn.

Indicaties

- sterke voorkeurshouding van het hoofdje

- krampjes

- stoelgangproblemen

- reflux

- astma, allergieën, eczeem

- neus-, keel- & oorproblemen (oorontsteking, keelontsteking, verkoudheden; zeker als terugkerend)

- aandoeningen van de wervolkolom (oa scoliose)

- afgeplat schedeltje, vervorming van de schedel

- huilbaby

- slaapproblemen

- ter ondersteuning van een orthodontische behandeling

- kniepijn tijdens het groeien

- rug- & nekpijn 

- ...

Bij baby's en jonge kinderen is het aangeraden een speelgoedje of leesboek mee te nemen.

bruno-nascimento-PHIgYUGQPvU-unsplash_ed

OSTEO VOOR SPORTERS

Als sporter, zowel recreatief als professioneel, kan je baat hebben aan een regelmatig bezoek aan de osteopaat. Dit zeker op vlak van blessurepreventie.

Door tijdig (kleine) bewegingsverliezen op te sporen en te laten behandelen kan je  blessures voorblijven. 

Daarnaast kan osteopathie op bepaalde vlakken ook je prestaties positief beïnvloeden. Door het verbeteren van de algemene lichaamsmobiliteit kan je lijf beter functioneren. Je techniek verbetert en er is minder compensatie elders in het lichaam. Met andere woorden, je hebt minder energie nodig om dezelfde beweging uit te voeren. 

Onze osteopaat heeft een sterke affiniteit voor het behandelen van sporters, momenteel is ze halfweg een 2jarig Post-graduaat Sport Osteopathie.

Kinderosteopathie
Sportosteopathie
Osteo bij zwangerschap
bottom of page