top of page
  • Céline

Hernia's en andere discusaandoeningen

Bijgewerkt op: 2 mei 2020


Er zijn verschillende termen die wijzen op een aandoening van de tussenwervelschijf, maar wat willen deze nu juist zeggen? En wat kan eraan gedaan worden?

Soorten pijn

Over het algemeen zijn er 2 types pijn te onderscheiden van elkaar.

Je hebt pijn veroorzaakt door een druk op de zenuw. Dit geeft dan de zogenoemde uitstralingspijnen. Door de druk krijg je pijn in het verloop van de zenuw. Bijvoorbeeld in de arm door druk op een zenuw in de nek of pijn in het been door druk op een zenuw in de lage rug ('sciatic'). Deze druk kan onder ander veroorzaakt worden door een discusbuiging, een discushernia, botaanwas bij artrose,... .

Ook ga je door inflammatie van de discus en/of zenuwwortel ook in de rug zelf pijn voelen.

Er is ook pijn die veroorzaakt wordt door de discus zelf die degenereert (verouderd). De tussenwervelschijf is slecht doorbloed. Als er vervolgens abnormale compressiekrachten op komen, resulteert dit in degeneratie. De opgelopen schade is blijvend en wordt niet meer hersteld. De rugpijn die ontstaan is blijft over het algemeen constant, soms verdwijnt de pijn na de leeftijd van 60jaar. In zit kan de pijn toenemen, dit omdat de compressiekrachten op de discus dan 3x hoger liggen. Ook bepaalde activiteiten zoal heffen, tillen & rotaties gaan de lage rugpijn laten toenemen. Hierdoor ondervinden veel mensen dat stappen (of bewegen in het algemeen) zorgt voor een pijnverlichting in tegenstelling tot lang zitten of rechtstaan. Ook liggen zal zorgen voor een pijnvermindering door een vermindering van druk op de tussenwervelschijf.

Bulging vs hernia

Het volgende filmpje legt duidelijk het verschil uit tussen een discus bulging en een hernia. Discus bulging vergelijken ze hier met een leeggelopen band. Door een verminderde hoeveelheid vocht in de discus gaat deze ineenzakken en lichtjes uitpuilen aan de zijkanten.

Als de discus vervolgens begint te verschuiven kan deze zorgen voor een druk op de zenuw, dit resulteert dan in de typische uitstralingspijnen.

Een hernia vergelijken ze met een 'jelly donut'. Door druk van de boven en onderliggende wervel gaat het centrale gelei-achtige gedeelte van de hernia uitpuilen en door de stevigere buitenste rand breken. Dit geeft een uitpuilen van discusmateriaal dat mogelijks kan drukken op de zenuw.

http://www.spine-health.com/video/video-difference-between-disc-terms

Wat kan een osteopaat hieraan doen?

discusdegeneratie:

Je osteopaat zal zorgen voor een verbetering van de algemeen bloedcirculatie, om de discus van voldoende bloed te voorzien. Hij zal ervoor zorgen dat je wervels allemaal goed bewegen tov elkaar, dit kan door mobilisaties & manipulaties. Verder zorgt hij ook voor een decompressie van de ruimte tussen de wervels waarin de discus gelegen is.

Zelf kan je er voor zorgen dat je genoeg beweegt en gezond eet. Voldoende rust en een minimum aan stress kan ook helpen. Soms kan gewichtverlies aangewezen zijn.

discusbuiging & discushernia:

Afhankelijk van de ernst van het letsel kan de osteopaat hier zorgen voor een verbetering van de pijnklacht. De behandeling richt zich voornamelijk op het verminderen van de compressie in de ruimte tussen de wervels. Verder zal er ook gewerkt worden op de gehele beweeglijkheid van de rug en de doorbloeding.

Heb je last van lage rugklachten? Herken je sommige van deze symptomen? Vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op :)

1.892 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page