top of page
  • Foto van schrijverCéline Van Ballart

Krampjes verlichten bij je baby

Bijgewerkt op: 1 aug. 2022Enkele tips hoe je de krampjes bij je kindje kan verlichten.


Dragen Als je baby last heeft van krampjes wordt hij/zij graag gedragen. Door het lichaamscontact en de warmte voelt je baby zich veilig en wordt er oxytocine aangemaakt, wat er voor zorgt dat het stressniveau verminderd. Minder stress geeft een verbeterde werking van de darmen (denk aan de fight/flight vs rest/digest). Buiten de draagdoek zijn er nog een paar verschillende manieren om je baby te dragen: Little Boudha: zet je kindje met zijn rug

tegen je buik, hou zijn voetjes tegen elkaar in kleermakerszit (geef vooral steun aan de voeten, minder aan het zitvlak). Via deze houding opent het bekken: de bloedcirculatie verbeterd & de bekkenbodemspieren ontspannen. Dit kan helpen met het laten van een windje en/of stoelgang.

De luiaard: Leg je kindje met z'n buik op je arm, masseer rustig naar beneden over de onderzijde van het rugjeMassage Na het eten wordt je spijsvertering op gang gebracht via verschillende receptoren. Een hiervan zijn de stretch- of mechano-receptoren. Door de voedselbolus krijg je een rek op de darmwand, in reactie hierop gaan je darmen ritmisch samentrekken en deze 'bol' eten doorheen je spijsverteringsstelsel sturen. Je eten wordt letterlijk naar buiten gekneed.


Door te masseren kan je de stretch-receptoren in de darmen activeren en dus ook je de spijsvertering ondersteunen. Dit kan ervoor zorgen je kindje dus net dat beetje makkelijker de lucht of stoelgang die vastzit naar buiten kan werken. Er zijn verschillende opties om te masseren. Hier vind je alvast enkele technieken die je makkelijk zelf kan uittesten. - Masseer met je 2 handen in elkaar in kleine cirkeltjes over het verloop van de dikke darm. Deze ligt als een kader rond je dunne darm. - wrijf zachtjes over de buik, in wijzerzin. - Leg je onderarmen dwars over de buik en glij zachtjes van boven naar beneden. Beginmet 1 arm onderaan, vervolgens neem je de volgende arm. - maak een fietsbeweging met de beentjes afzonderlijk. - hou de beentjes samen en maak cirkelvormige bewegingen. Je mag wisselen van draairichting.
69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page