top of page
  • Foto van schrijverCéline Van Ballart

Liespijn? Denk eens aan je psoas!

Ben jij recent ook meer beginnen lopen omdat je favoriete fitnessclub momenteel nog eventjes gesloten is? De laatste weken plots meer last gekregen van pijn in je lies tijdens het lopen?

Het zou dan wel eens kunnen dat je ‘psoas spier’ te gespannen is. De psoas is een van de belangrijkste buigers van je heup en speelt ook een belangrijke rol in het stabiliseren van je (lage) rug en bekken. Wanneer deze spier te gespannen is kan je allerhande klachten krijgen zoals lage rugpijn, pijn bij het rechtstaan na lang zitten of pijn in de liesstreek tijdens het lopen.


3 redenen waardoor deze spier overbelast geraakt:

1. Tijdens het zitten is de psoas spier verkort, bij langdurig en veel zitten (!! Bureauwerk!!) kan het wel eens zijn dat deze spier nadien niet meer wilt verlengen. Hij gaat dus tegenwerken en pijn doen wanneer je rechtstaat.

2. De psoas staat in dicht contact met je middenrif (je grote ademhalingsspier) en dus ook je ademhaling. Bij verkeerd ademen dan gaat je psoas spier dus ook sneller gespannen komen te staan.

3. Deze spier staat ook wel bekent als de ‘muscle of fear’. De psoas is sterk gelinkt met ons fight-flight mechanisme. Ervaar jij dus (chronische) stress dan kan dit aanleiding geven tot een verhoogde spanning in deze spier.Deze stretchoefening kan je al een heel stuk verder helpen. Blijf je toch last hebben aarzel dan niet om ons te contacteren! Vaak ligt het probleem dan elders dan enkel ter hoogte van de spier zelf!

 
2.834 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Dead Bugs

Comments


bottom of page