top of page
  • Foto van schrijverCéline Van Ballart

Tummy Time



Sinds de jaren 90 zijn er een aantal richtlijnen opgesteld om wiegendood te vermijden, 1 daarvan is het slapen op de rug. Vanaf toen is het aantal uren dat een baby'tje op z'n buikje doorbrengt zeer sterk vermindert.

Jammer, want af en toe 'tummy time' is net goed voor de ontwikkeling.



Enkele voordelen van +- een half uurtje buikloggen tijdens de wakkere periode van je baby:

  • helpt de zwaartekracht ontdekken:

    • belangrijk voor de opbouw van nek-, rug-, schouder- & armspieren

    • stimuleert de hoofdcontrole

    • voorkomt afvlakking van het hoofdje

  • Belangrijk voor de sensomotorische ontwikkeling

    • prikkelt te visus

    • stimuleert de tongfunctie

  • stimuleert het evenwichtsgevoel

  • ...


Al deze zaken worden ook gestimuleerd naarmate je baby vaak gedragen wordt. Maar, extra vrije speeltijd op de buik zorgt voor nog extra stimulatie. Door het 'zwemmen' gaan de spieren nog beter beginnen te ontwikkelen.

Ook eventuele bewegingsbeperkingen kunnen zo ontdekt worden.

Als je baby'tje op z'n rug ligt kan hij zijn voorkeursrotatie nog compenseren door z'n schouders mee te draaien, maar op de buik lukt dit niet. Kijk dus ook eens of je kindje in buikig met z'n hoofdje evenveel naar links & rechts kan kijken.


Let op, forceer nooit. Indien je kindje het niet fijn vind kan je dit heel rustig opbouwen. Verspreid over de dag kan je 'tummy time' kort een aantal minuutjes introduceren.


Concreet buikliggen integreren:

0-2maanden:

Voor een pasgeboren kindje is een hoofdje nog heel zwaar, zeker in verhouding met zijn kleine lijfje. Begin heel rustig door je kindje met z'n buik op je borst te leggen wanneer je achterover zit in de zetel.

Een andere optie is door je baby te laten dutten en/of rond te wandelen terwijl hij/zij in een babydrager ligt.


2-3/4maanden:

Vanaf deze periode begint de spierkracht en hoofdcontrole stilaan meer te ontwikkelen. Je kan je kindje dus stilaan meer en meer op z'n buikje laten liggen. Heeft hij/zij er na een paar minuutjes voldoende van, draai je kindje dan rustig terug.


3/4 - ... maanden:

Nu je kindje actiever wordt ga je merken dat de armpjes meer en meer gebruikt gaan worden om zichzelf op te duwen. Dit zorgt ervoor dat 'tummy time' vanzelf leuker wordt en stilaan langer zal duren.



Merk je dat het echt niet gaat, dan kan je altijd eens langsgaan bij een osteopaat. Vaak is er dan toch ergens een bewegingsbeperking aanwezig die ze in ruglig kunnen compenseren, maar die er voor zorgt dat op de buik liggen niet aangenaam is.








222 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Dead Bugs

bottom of page