top of page
  • Foto van schrijverCéline Van Ballart

Gut health / Hoe ons microbioom bijdraagt tot onze algemene gezondheid.




'Het microbioom' een term die je tegenwoordig vaker en vaker hoort vallen, maar wat is dit nu eigenlijk? Eigenlijk staat microbioom voor alle miljoenen micro-organismen die zich in je maag-darmstelsel bevinden, je darmflora dus. Het is een verzamelnaam voor alle bacteriën, parasieten, fungi en virussen die zich in je darmen begeven.





Vergelijk je darmen met een drukke stad waarin al deze organismen druk heen en weer lopen en ieder z'n eigen job heeft. Zoals in elke stad, zitten er ook in jouw lichaam veel brave burgers, de goede/symbiotische micro-organismen, en een aantal 'bad boy's', de pathogene micro-organismen. In normale omstandigheden leven deze allemaal vredig samen. Maar door een verschuiving in het evenwicht door bv een infectie, slechte voeding, antibiotica,... kunnen deze bad boys de bovenhand krijgen en wordt je lichaam dus vatbaarder voor ziektes.


Hoe ontstaat deze drukke stad nu eigenlijk? Initieel, als je geboren wordt krijg je je darmflora mee van de moeder. Je hapt als het ware de flora op tijdens je weg doorheen het geboortekanaal. Dit wordt nadien nog aangevuld door borstvoeding.

Op latere leeftijd wordt (de gezondheid van) je microbioom bepaald door wat je eet (je voeding) en bepaalde omgevingsfactoren (toxische stoffen, stress,...).


Een gezond microbioom draagt dus bij aan een goede gezondheid. De brave burgers in je maag-darmstelsel helpen bij het verteren van de voeding en het aanmaken van stofjes die belangrijk zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Het zorgt bv voor het omzetten van complexe koolhydraten in energie die gebruikt wordt voor een goede werking van de spieren. Ook ondersteund het de aanmaak en opname van vitaminen en mineralen.

Verder ondersteund het microbioom je immuunsysteem, ze beschermen je tegen allerlei toxische stoffen die via je maag-darmkanaal je lichaam naar binnen willen dringen. Het is als het ware een laatste barrière tussen de buitenwereld en de wereld binnenin je lichaam. Je microbioom is als het ware de portier die zegt welke stofjes wel of niet doorheen de darmwand mogen migreren. In personen met een ongezond microbioom krijg je dat dit systeem niet meer zo goed functioneert, er worden ook slechte stofjes doorgelaten. Men noemt dit dan 'leaky gut' of een lekkende darmwand. Dit zorgt voor een algemene verhoging van ontstekingsfactoren en kan aanleiding geven tot klachten over het hele lichaam zoals wisselende pijnklachten in gewrichten en een verslechtering van je algemene humeur (of zelfs aanleiding geven tot depressie).


De impact van ons maag-darmstelsel is dus veel groter dan je zou verwachten, het is dus ook van enorm belang dat dit goed functioneert en gezond is. Dit doen we in de eerste plaats door een gezonde, gevarieerde voeding.

Probeer regelmatig zogenaamde 'prebiotica' te eten, deze voeden je goede bacteriën in je maag-darmstelsel. Deze kan je in grote hoeveelheden terugvinden in de rauwe versie van: look, ajuin, asperges, prei, banaan, zeewier. En in het algemeen in alle vormen van fruit en groenten, bonen & volkoren graanproducten.

Daarnaast zijn er ook nog de 'probiotica', goede microben die zich bevinden in gefermenteerde voeding zoals: kefir, yoghurt met levende cultuur, gepekelde groenten, tempeh, kumbache, miso, sauerkraut.

Wat moet je best vermijden? Grote hoeveelheden suikers, een grote hoeveelheid aan additieven en bewaarmiddelen, teveel rood vlees, industrieel bereide voeding,...


Kortom, eet zo veel mogelijk vers, voeg niet teveel suiker toe en vermijd een teveel aan vleesproducten. Af en toe eens iets minder gezond kan gerust, maar leef volgens het 80-20 principe: eet 80% van de tijd gezond (verse groentjes, volkoren graanproducten, gezonde vetten, mager vlees of gevogelte,...) en eet af en toe, de overige 20%, eens een koffiekoek, een stukje taart, chips of een stuk rood vlees.


Klik op de foto voor een overzicht over hoe je een gezond bord samensteld.


Een handige vuistregel: eet elke dag zo veel mogelijk verschillende kleuren van de regenboog. Elke andere kleur heeft zijn eigen samenstelling van vitaminen en mineralen. Hoe gevarieerder jij dus eet, hoe meer je dus binnenkrijgt.



Heb je echt last met je vertering, krampen, constipatie, opgeblazen gevoel,.... Dan is dit een teken dat er toch iets niet optimaal is met jouw maag-darmstelsel. Osteopathie kan hierbij helpen om bepaalde functionele problemen op te lossen door via manuele technieken je maag-darmstelsel te ondersteunen in zijn functie en in te werken op het neurologische systeem dat zorgt voor een werking van de vertering.


Heb je vragen? Aarzel niet ons te contacteren!



65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page